سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: امکانات ملی باید در حل مسائل و پیشران های فرهنگی بسیج شوند و کمک کنند تا به اهداف مورد نظر دست یابیم
به گزارش روابط عمومی شورای فرهنگ عمومی کشور؛ هشتصد و بیست و هشتمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور سهشنبه (۱۸دی) به ریاست سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور به دبیری قادر آشنا و سایر اعضا برگزار و از نقشه مهندسی فرهنگی کشور، برش استانهای مازندران و ایلام رونمایی شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه گفت: در اواخر دولت دوازدهم بحث برشهای استانی مطرح و مصوب شد و الان با اهتمام شورایعالی انقلاب فرهنگی و شوراهای فرهنگ عمومی استانها کار به جایی رسیده که برش استانی نقشه فرهنگی بیست استان آماده شد؛ طی کردن این مسیر خبر خوبی بود البته هیچ امر انسانی خالی از نقص نیست.
صالحی در عین حال تصریح کرد: به سهم خودم برای طی شدن گامهایی که مسیر فرهنگی استانی را نمایان میکند قدردان دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی و شوراهای فرهنگ عمومی در استانها هستم که با تلاش نخبگانی و مدیریتی این مهم را انجام دادند که بر این اساس ضمن تعیین پنج مسأله اصلی فرهنگی در هر استان، به الزامات و اقدامات اجرایی حل مسائل پرداخته شده است.
وی با بیان اینکه در این استان ها طبعا بخش مهم مسائل مشترک وجود دارد و این امر نیز طبیعی است، افزود: باید توجه داشته باشیم همافزایی استانها در مسائل مشترک هم در ایدهها و هم در اقدامات راهگشاست، شورای فرهنگ عمومی وظیفه دارد تا در مسائل مشترک، خطهای ارتباطی نظری و اقدامی ایجاد کند چراکه سهم قابل توجهی از این مسائل در محورهای کلان و ریز مسائل مشترک هستند.
صالحی در ادامه به مقدمات اجرایی کردن برشهای استانی اشاره و تصریح کرد: باید به وسیله بودجههای استانی به عملی شدن مقدمات اجرایی کمک کرد و اقدامات سازمانی و جمعی اعضای شورای فرهنگ عمومی استانها را ترکیب کنیم تا همافزایی در امور ایجاد شود. همچنین باید به امکانات ملی هم برش استانی بزنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ترکیب امکانات ملی، استانی و مساعدتهای ویژه سازمان برنامه و بودجه در برش استانی نقشه فرهنگی میتواند به اجرای برش استانی کمک کند تا شاهد اجرایی شدن این مصوبات باشیم.
وی با بیان اینکه اگر اسناد نوشته شده مراقبتهای نظارتی بیشتری داشته باشد مشکلاتشان در مقام اجرا کمتر میشود، افزود: چند لایه نظارتی داریم که میتوان به آن توجه کرد؛ نخست این که هریک از اعضای حاضر در شورا رابطِ یک استان باشند که لایه نظارتی است. این خط ارتباطی مستمر، حتما برای بررسی روند اقدام، مشکلات و راهحل یابی موثر است.
صالحی تصریح کرد: لایه نظارتی دوم به دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی مربوط میشود و باید اداره مشخصی برای نظارت بر اجرای نقشههای مهندسی فرهنگی درنظر گرفته شود و گزارشگیری پیوسته داشته باشد.
رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: مرحله دیگر نظارت عالی شورایعالی انقلاب فرهنگی بر اجرایی شدن برشهای استانی است تا سه لایه نظارتی خط ارتباطی پیوسته با هم داشته باشند. در عرصه نظارت میدانی نیز در سفرهای استانی بنده و آقای آشنا، مشاور وزیر و دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور نیز امور نقشه فرهنگی استانی مورد توجه و ارزیابی خواهد بود.
به جای پراکندهکاری، باید مسائل کلیدی فرهنگ را اولویتبندی کرد
حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در هشتصد و بیست و هشتمین جلسه شورای فرهنگ عمومی با اشاره به برشهای استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور و با تقدیر از تلاشهای کارشناسان و مسئولان استانی، به نکاتی درباره روند اجرای این نقشه پرداخت و گفت: به جای پراکندهکاری، باید مسائل کلیدی فرهنگ را اولویتبندی کرد.
استاد خسروپناه با اشاره به محدودیتهای بودجهای بهعنوان یکی از چالشهای موجود، اظهار داشت: مشکل کمبود بودجه تقریباً در همه استانها وجود دارد، اما باید با روش قرارگاهی و هماهنگ در شورای فرهنگ عمومی استانها، این موضوع مدیریت شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر ضرورت تدبیر و برنامهریزی افزود: اگرچه امکان اجرای کامل همه برنامهها در بازه زمانی کوتاه، مانند دو یا سه سال، وجود ندارد، اما با اجرای بخشی از برنامهها میتوان به نتایج اثربخش دست یافت.
اجرا و نظارت نقشه مهندسی کشور بر عهده شورای فرهنگ عمومی است
قادر آشنا، دبیرشورای فرهنگ عمومی کشور نیز درهشتصد و بیست و هشتیمن جلسه شورای فرهنگ عمومی، اجرای نقشه مهندسی کشور را وظیفه شورای فرهنگ عمومی دانست.
دبیر شورای فرهنگ عمومی دراین جلسه اجرا و نظارت نقشه مهندسی کشور را بر عهده شورای فرهنگ عمومی دانست و افزود: در روش اجرای مصوبات شورای فرهنگ عمومی اجرا را به سمت مردمی شدن استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد هدایت می کنیم. در دوره جدید اولویت ها با اهتمام ویژه دنبال می شود و مورد تاکید و توجه قرارگرفته است.
آشنا در ادامه خاطرنشان ساخت: بازنگری در آئین نامه شورای فرهنگ عمومی را دنبال کرده و تلاشمان این است نظرات و پیشنهادات مورد بررسی قرارگیرد و پس از جمع بندی های لازم نهایی شوند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی ضمن قرائت دستور جلسه ادامه داد: در این جلسه از نفشه برش مهندسی فرهنگی ایلام و مازندران رونمایی می شود و در ادامه اولویت های جدید مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
در ادامه سایر اعضای شورای فرهنگی به بحث و تبادل نظر در موضوع جلسه پرداختند.
اجرای اسناد و مصوبات شورای فرهنگ عمومی، پایش تقویم فرهنگی، برگزاری کارگاه های آموزشی و کتاب راهنمای اجرای مصوبات شورای فرهنگ عمومی، بررسی دیدگاه های فرهنگی بر اساس نقشه جغرافیایی، تقسیم کار بین دستگاه های مختلف، توجه ویژه به آسیب های اجتماعی و زیر ساخت هایی که این آسیب ها را کمتر می کند، حوزه فراغت، مبلغان و افراد تاثیر گذار، پیمایش با نظر متخصصان رشته تعلیم و تربیت، توجه به ناتوی فرهنگی، اولویت بندی پیشران های فرهنگی، استفاده از تنوع ابزارها برای تقویت مسائل فرهنگی، تلاش برای ترویج خرده فرهنگ ها، ایجاد الگوی مناسب برای شاخص ها، تعیین علت هاو معلول ها، ایجاد هماهنگی بین مولفه های ایجابی، توجه و تاکید برای گسترش فعالیت های فرهنگی در گروه های دانش آموزی و ایجاد شورای فرادستگاهی از جمله موضوعاتی بود که در هشتصد و بیست و هشتیمن جلسه شورای فرهنگ عمومی مورد بحت و تبادل نظر قرار گرفت.
یادآور می شود، در این جلسه استانداران، نمایندگان ولی فقیه، مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی(هیئت رئیسه شورای فرهنگ عمومی) استان های مازندران و ایلام نیز به صورت برخط حضور داشتند و از نقشه مهندسی فرهنگی این استان ها رونمایی شد.