مُحَمَّدُ بْنُ یَحْیَى عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِسْمَاعِیلَ عَنْ عَلِیِّ بْنِ اَلْحَکَمِ عَنْ جَهْمِ بْنِ أَبِی جَهْمَةَ عَنْ مُعَتِّبٍ قَالَ: قَالَ لِی أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ وَ قَدْ تَزَیَّدَ اَلسِّعْرُ بِالْمَدِینَةِ کَمْ عِنْدَنَا مِنْ طَعَامٍ قَالَ قُلْتُ عِنْدَنَا مَا یَکْفِیکَ أَشْهُراً کَثِیرَةً قَالَ أَخْرِجْهُ وَ بِعْهُ قَالَ قُلْتُ لَهُ وَ لَیْسَ بِالْمَدِینَةِ طَعَامٌ قَالَ بِعْهُ فَلَمَّا بِعْتُهُ قَالَ اِشْتَرِ مَعَ اَلنَّاسِ یَوْماً بِیَوْمٍ وَ قَالَ یَا مُعَتِّبُ اِجْعَلْ قُوتَ عِیَالِی نِصْفاً شَعِیراً وَ نِصْفاً حِنْطَةً فَإِنَّ اَللَّهَ یَعْلَمُ أَنِّی وَاجِدٌ أَنْ أُطْعِمَهُمُ اَلْحِنْطَةَ عَلَى وَجْهِهَا وَ لَکِنِّی أُحِبُّ أَنْ یَرَانِیَ اَللَّهُ قَدْ أَحْسَنْتُ تَقْدِیرَ اَلْمَعِیشَةِ .
ترجمه:
رفتار امام صادق ( علیه السلام ) و گرانی بازار
در عصر امام صادق ( علیه السلام ) ، نرخ گندم و نان در مدینه هر روز بالا می رفت و نگرانی و وحشت بر مردم مستولی شده بود . آن کس که آذوقه ی سال را تهیه نکرده بود ، در تلاش تهیه ی آن بود ؛ و آن کس که تهیه کرده بود ؛ مواظب بود تا آن را حفظ کند . در این میان مردمی هم بودند که به واسطه ی تنگدستی ناچار بودند روز به روز آذوقه ی خود را از بازار خریداری کنند .
امام صادق ( علیه السلام ) از وکیل خویش که « معتب » نام داشت ، مخارج خانه ی خود را پرسید که آیا ما امسال در خانه گندم داریم ؟
او جواب داد : بلی ، آن هم به قدری که برای چندین ماه کفایت می کند .
حضرت فرمود : آنها را به بازار ببر و برای فروش در اختیار مردم بگذار .
معتب گفت : گندم در مدینه نایاب است . اگر اینها را بفروشیم دیگر خریدن آن برای ما میسر نخواهد بود .
حضرت فرمود : همین که گفتم ! همه را در اختیار مردم بگذار و بفروش . سرانجام همین کار شد و نتیجه ی آن به امام گزارش شد . امام دستور داد بعد از این نان خانه را روز به روز از بازار خریداری کن تا با دیگران در تهیه ی نان تفاوتی نباشد . سپس دستور داد از این به بعد باید نان ما نیمی از گندم و نیمی از جو باشد تا در پیشگاه الهی مسئله اندازه گیری در زندگی را رعایت کرده باشیم.
پی نوشت ها:
منابع: بحار الانوار، جلد ۴۷، ص ۵۹
تفصیل وسائل شیعه، جلد ۱۷، ص ۴۳۶
الوافی، جلد ١٧، ص ٨٩
الکافی، جلد ۵، ص ۱۶۶