متمم مصوبه جلسه ۴۲۰
مورخ 84/6/22 شورای فرهنگ عمومی
دربارة ارتقاء، ترویج و تعمیق فرهنگ
عمومی در بستر ماه رمضان
مصوب جلسه ۵۰۸ مورخ 88/4/23 شورای فرهنگ
صوم و صیام، دومین واجب شریعت اسلام است که خیمه دین برستون آن افراشته شده است و ظرف آن، ماه مبارک رمضان، چونان نهادی برای فرهنگ سازی، از شعائر الهی است. این ماه، بستر و مولد ترویج عمومی بسیاری از مکارم اخلاقی در جامعه اسلامی است. مکارم و فضائلی چون انفاق و اطعام و احسان، صله رحم، مهرورزی، صداقت، حسن و اتقان عمل و... لذا نوع توجه اجتماعی به این آموزه اصیل ایجاب می کند که اولاً تحقق واقعی و بیآسیب و نقص اصل این ظرفیت (روزهداری) که مقدمه واجب عملیاتی شدن دیگر کارکردهای ماه رمضان است، مدنظر باشد و ثانیاً ترویج آثار رفتاری و اخلاقی این ماه مبارک، بهتر و بیشتر از هر زمان دیگر، مورد تأکید قرار گیرد. در مصوبه پیشین، بطور عمومی بر ضرورت تشدید و تمرکز فعالیت های فرهنگی در این ماه اذعان شده و وظایفی برای دستگاه ها تصویب شده است. اما دو مسأله، تکمیل مصوبه مذکور را ضروری می سازد.
ـ تضعیف فضای عمومی و رسمی ماه رمضان در سطح شهرهای بزرگ از طریق شیوع تظاهر به روزه خواری
ـ اهمیت اولویت گذاری بین ارزشها و فضائلی که به نوعی در ماه مبارک رمضان بیشتر مورد توجه هستند، جهت ارتقای برنامه ریزی فرهنگی در این زمینه.
لذا شورای فرهنگ عمومی در تکمیل مصوبه پیشین که اصل ورود، ساختار بخشی و سازماندهی فرهنگی ویژه در ماه رمضان را انجام داده است، الزام محتوایی ویژه تحقق این مصوبه در سال ۱۳۸۸ را به تصویب می رساند.
ماده ۱ ـ با توجه به لزوم توجه به منکر بِیّنِ تظاهر به روزهخواری و لزوم برخورد فرهنگی و مردمی با این آسیب، همه دستگاه های عضو نسبت به زمینه سازی، رفع موانع، آگاه سازی و آماده سازی محیط های عمومی برنام هریزی و اقدام نمایند.
ماده ۲ ـ نهادهای تبلیغی و رسانه ای نسبت به ناپسند و نامقبول جلوه دادن تظاهر به روزه خواری به عنوان یک منکر اجتماعی برنامه سازی و فعالیت نمایند.
ماده ۳ ـ با هدف هماهنگی و همافزایی جهت تعمیق فضایل اخلاقی و رفتاری در بستر ماه رمضان و با توجه به اهمیت ویژه و آثار «صله رحم» (از بین سایر مکارمی که یاد شد) ترویج و تبیین و توسعه این توصیه موکد دینی در ماه رمضان سال ۱۳۸۸ مدنظر همه دستگاه های عضو قرار گیرد.
ماده ۴ ـ شورای فرهنگ عمومی استان ها و شهرستان ها برنامه عمل استانی و شهرستانی این مصوبه را تنظیم و دستگاه های استانی با توجه به سیاست های کلی دستگاه های متبوع، آنها را اجرا نمایند.
ماده ۵ ـ هریک از دستگاه های عضو شورای فرهنگ عمومی، گزارشی از فعالیت هایی که مستقیماً جهت تحقق فعالانه و مسؤولانه این مصوبه انجام داده اند را تا یک ماه پس از ماه مبارک رمضان جهت ارزیابی در شورا به دبیرخانه شورا ارائه نمایند.
ماده ۶ ـ دبیرخانه شورا موظف است حداقل ۳ ماه قبل از ماه مبارک رمضان هر سال سندی مشابه این متمم، حاوی موضوع محتوایی مشترک مورد نظر دستگاههای ترویجی و فرهنگی را با توجه به ارزیابی برنامه ها و مسائل سال قبل، آماده نماید.
ماده ۷ ـ این متمم در ۷ ماده در جلسه ۵۰۸ مورخ 88/4/23 به تصویب شورای فرهنگ عمومی رسید.
دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی